2017-2018

Posi-Plus  sprokkel  startvergadering op donderdag 31 aug 2017

Bij de eerste vergadering ingericht door het nieuwe bestuur zijn we met 25 personen.
De families Bossuyt en Gheskiere, evenals Claudine worden verontschuldigd.
De ontvangsthal van Ruytershove is omgetoverd tot een ware jungle.
Godfried had een raamwerk gemaakt waartussen een doek gespannen werd voor de projectie van sfeerbeelden met dierengeluiden.

Bij het toekomen van de leden wordt iedereen een glas aangeboden.
De kersverse voorzitter, Noël, verwelkomt iedereen van harte en staat wat stil bij de werking van het nieuwe werkjaar. Posi-plus bewaart zijn identiteit en het bestuur zal de website aanvullen met sprokkels. Met dank aan Paul die de Website up to date wil houden. Er wordt opnieuw gewerkt met een jaarthema waarrond activiteiten kunnen georganiseerd worden tijdens de workshops op de laatste donderdag van iedere maand. De voorzitter doet een oproep voor de workshops en pleit voor een talrijke opkomst in een gemoedelijke sfeer.

Buiten wordt er petanque gespeeld in 3 groepen terwijl de aperitief met hapjes verder geserveerd wordt. Het gaat er luchtig aan toe en de discipline is soms ver te zoeken. Iedereen heeft trouwens veel te vertellen na het verlof. De weergoden zijn ons goed gezind. De punten worden genoteerd om als criterium te gebruiken voor de keuze van een datum van de te geven workshop.

Terug in de inkomhal worden de aanwezigen verrast met een beeld- en klankmontage over ons jaarthema, gemaakt door Godfried.
Aansluitend geeft de voorzitter uitleg over de 3 kapstokken van het jaarthema :

MENS              FAUNA             FLORA

De mens kan met betrekking tot de drie onderwerpen goede dingen doen of slechte. De dieren hebben een speciale relatie met de mens.De flora is zo mooi dat die beschermd moet worden.De leden zoeken voor de organisatie van een workshop een partner, waarmee een koppeling kan gemaakt worden. Dit verloopt vlot.

De avond wordt verder gezet in de spiegelzaal , waar een kiplekkere maaltijd met huiswijn geserveerd woraan 5 tafels van 5 personen. Er is een aangename sfeer aan tafel.

De data van de workshops worden toegekend volgens de uitslagen van de petanque. Na de maaltijd worden er nog 2 drankjes aangeboden.Iedereen gaat tevreden naar huis rond middernacht.

Verslaggever : Noël  

 

Weekend 23-24.09.2017 - TURNHOUT

Het weekend begon voor velen met de begrafenis van Kris Maes een oud lid van de Posiplus groep. Dit bracht ons onmiddellijk naar de vergankelijkheid van het leven en dat de dood daar een deel van is.

 In het Vrieselhof maakten wij bij een overheerlijke zon een mooie wandeling door het bos en onze gids Johan  leerde ons dat
een hazelaar ons beschermt  tegen de bliksem en dat het bijeen staan van hazelaar en vlierstruik of linde wij vrij zijn van boze geesten.

Bij bezoek van het kasteel van Turnhout, het rechtsgebouw, hebben we uitgebreid kennis gemaakt met hoe de mens veroordeeld wordt voor zijn slechte daden en hoe de straffen in de tijd werden toegepast. Daar leerden wij ook dat de arend en de valk op twee verschillende manieren hun prooien nemen en dat de vissen niet zien buiten het water.

Na een drank in de Warande en te hebben genoten van de heerlijke zon vertrokken wij naar de Priorij Corsendonck om de innerlijke mens te versterken met een heerlijk viergangen menu opgediend door de Chef-kok himself.

Na een weldoende en rustige nacht, ons aangeleerd door de Slapologen, schoven we aan een uitgebreid en heerlijk ontbijt en na de start van de vele oldtimers vertrokken wij naar het Speelkaarten museum waar we veel dinges hebben geleerd over het maken van de vele soorten en vormen van kaarten.

Op de grote markt genoten we nog van een zonnige aperitief en toeristisch menu in het St.Joseph restaurant om dan de Sint
Pieterskerk te bezoeken na een degelijke uitleg van onze gids Johan.

Ons weekend eindigde na een rondwandeling in het begijnhof, waarover onze gids Paul alle details en geschiedenis kon vertellen,
in het oudste café van Turnhout De Penge voor een laatste drink  om dan welgezind huiswaarts te keren.

Dank aan de inrichters, Mady en Paul, Magda en Johan, voor het brengen van dit mooi weekend en het schenken van de verpersoonlijkte speelkaarten.

Godfried

Sprokkels   -  Workshop Muziekiconen

Jacques Brel, Janis Joplin, Freddy Mercury en Luc Devos passeerden de revue. Het zijn de jeugdidolen van respectievelijk Greta en Dominiek, Yvan en Hilde.

 

Greta bracht Brel in herinnering. Geboren in 1925 in Schaarbeek en opgegroeid in een burgerlijk milieu. Zijn start als chansonnier verliep aanvankelijk moeizaam. Beleefde zijn doorbraak met het lied ‘Quand on n’a que l’amour’. Beschouwde zichzelf als een franstalige vlaming. Werd een beroemdheid in de jaren ’60 met chansons als ‘Le plat pays’ , ‘ Les Flamandes’ ,  later het onvergetelijke ‘Ne me quitte pas’.

Nadat hij eind jaren ’60 afscheid nam van het podium, werd hij acteur en filmregisseur. Hij leidde evenwel een hectisch bestaan. Rookte als een turk, hield er meerdere minnaressen op na. Zijn levensstijl werd zijn ondergang. In 1974 werd longkanker vastgesteld. Hij overleed in  1978.

 

Dominiek stelde de voor velen onder ons onbekende flamboyante Janis Joplin voor. Studeren was niet haar ding. Wel de muziek en meer bepaald de genres blues, rock en soul. In 1967 verscheen haar album ‘Cheap trills’ waarmee ze bekend raakte als blueszangeres. Ze was een publiekstrekker op het Woodfestival in 1969. Ze nam een album op met de band Big Brother and the holding Company. Maar haar privéleven was eveneens een puinhoop. Alcohol en drugs waaraan ze uiteindelijk op zeer jonge leeftijd (amper 27 jaar) in 1970 overleed. Overdosis héroine.

Wie had gedacht dat zij de jeugdidool was van Dominiek!

 

Yvan die terzelftertijd de powerpoint presentatie in goede banen moest leiden  had gekozen voor de frontman van Queen : Freddy Mercury. Hij is geboren in 1946 en groeide uit tot een van de beste en populairste rockartiesten en popzangers aller tijden. Hij stond bovendien bekend om zijn explosieve podiumoptredens. Hij bleek een stembereik te hebben van 4 octaven, wat buitengewoon is  en zekerlijk voor een mannelijke zangstem. ( het was wel bekend dat hij biseksueel geaard was). Hij kon alles heel zuiver zingen van sopraan tot bas. De queenhit Bohemian Rhapsody en de song I want to break free zijn toppers. Hij stierf in 1991 ten gevolge van aids.

 

Tenslotte kwam Hilde aan beurt en bracht ons Luc Devos in herinnering. Luc was een veelzijdig getalenteerde man. Niet alleen muzikant-zanger maar ook schrijver, columnist én …..een graag geziene figuur in vlaamse televisieprogramma’s, waar hij humoristisch uit de hoek kon komen. Geboren te Wippelgem in 1962. Wist al zeer vroeg dat hij pop muzikant zou worden. Hij richtte de Gorky op wat nadien omgevormd werd tot Gorki.  Dank zij ‘Anja, ‘Lieve kleine Piranha’ en ‘Mia’ werd hij bij iedereen bekend. Hij is de auteur van 11 boeken. Zijn laatste boek heet : ‘Paddenkoppenland’. Hij overleed onverwacht op 52 jarige leeftijd.

 

Hiermee werd het jaarthema ‘muziek’ eervol afgesloten.

Johan

DE NAAKTE AAP EN ANDERE DIEREN

 

Donderdag 30/11/17 werd ik eropuit gestuurd om te sprokkelen. 'Met zo'n hondenweer!' zei ik, 'kan dat niet tot een volgende keer uitgesteld worden? Enkelen lachten geheimzinnig, plots hoorde ik een oerkreet. Dat ik bang was om alleen de donkere nacht in te gaan kon niemand iets schelen. Alleen Fried Vandommele had een beetje inlevingsvermogen. Hij zei: ' Neem deze panda mee, straks komt zijn baasje Etienne Vermeersch nog wel.' Het waren echter alleen de ogen die ik meekreeg, ik begreep er niets van.

Teleurgesteld, maar vastbesloten dapper mijn opdracht tot een goed einde te brengen, startte ik mijn zoektocht. Ik heb het me niet beklaagd, je kan je niet voorstellen wie ik allemaal ontmoette

Desmond Morris gaf een feestje en nodigde me uit. Hij herinnerde me eraan dat elk levend organisme moet vechten voor zijn bestaan en zei dat de oermens 45 km per dag aflegde om te overleven. Net toen hij me waarschuwde dat wij mensen een bedreiging zijn voor onze eigen omgeving kwam Carles Puigdemont langs. Hij had heimwee, zo zei hij, en miste El Negro.

Charles Darwin was er ook. Als éminence grise viel hem de eer te beurt een woordje tot de genodigden te richten. Plots werd het heel stil, alle gasten hielden hun adem in en voelden dat er iets belangrijks op handen was. Charles schraapte zijn keel: 'Beste vrienden, dat alle leven op deze aarde door een langzame evolutie uit een gemeenschappelijk voorouderorganisme is ontstaan dankzij natuurlijke selectie is jullie bekend. Ik ben bijzonder vereerd dat jullie dat na zoveel jaren niet vergeten. Vandaag wil ik jullie voorstellen aan een noorderbuur die in Amerika woont en werkt, Frans de Waal. Er werd geroezemoesd, een man met grijzend haar en bril vervoegde Charles. Hij had het over 10 000 uur onderzoek met chimpansees en had gezien dat deze apen intelligent zijn en emoties hebben. Na zijn slotwoord kreeg hij een werkelijk daverend applaus. De muziek werd aangezet, er was ambiance!

Ik raakte aan de babbel met Jane Goodall, een antropologe en biologe die in Tanzania gezien heeft dat chimps instrumenten gebruiken om te eten en te drinken. Ze had nog heel wat te vertellen maar haar vriendin Dian Fossey wou haar dringend spreken.

Mijn aandacht werd getrokken  door een dame die in geuren en kleuren aan 't vertellen was over observaties van olifanten. Het was Lut Decoene! Ze maakte de toehoorders vertrouwd met de fright - flight - en fightreactie. Ze onderbrak haar betoog en wees ons op een 'special act'. Een Oostenrijker, Konrad Lorenz deed een nummertje met ganzen. Hilarisch!

Mijn sprokkelmand was reeds goed gevuld toen ik Desmond bedankte voor zijn gastvrijheid en afscheid nam. Ik klopte weer aan in de Manegemstraat. Walter Holvoet stond vooraan. Hij had het over de mens die een wolf is voor zijn medemens. 'Jaja' dacht ik, 'maar dit is toch niet van toepassing op PosiPlus!' Let maar eens op hoe de dames en heren bij de aanvang van een workshop elk hun kant kiezen in de spiegelzaal. Wij huldigen de Gouden Leefregel, geen TIT FOR TAT!

We wisselen van gedachten en besluiten dat we morgen nog 't een en 't ander op te zoeken hebben over Helen Prejean, Robert Sapolsky, Kazuo Ishiguro. En zoals 't zo vaak het geval is na een workshop spreken we af welk boek we kunnen lezen. Het wordt 'De ogen van de panda' ??

Claudine

SPROKKELS : NIEUWJAARSRECEPTIE 13 Januari 2018

De nieuwjaarsreceptie 2018 ging door in hotel restaurant Shamrock in Tielt op 13 januari.

Frida, Greta en Dominiek en Cecile en Daniël waren er niet bij.

De voorzitter bracht de nieuwjaarsspeech tijdens het aperitieven en het glas werd geheven op het nieuwe jaar.

Denise zorgde voor de opmaak van de menukaarten , de naamkaartjes en de spreuken i.v.m. dieren.

Tussen de gerechten van de feestelijke maaltijd met zeewolf , hertekalf en tarte tatin, zorgde het bestuur voor enkele acts. 

Noël kondigde telkens een act aan met " the pink panter " op de saxofoon .

act 1.

De Fabeltjeskrant , hoe het met de dieren is gesteld...Godfried wist weer iedereen te verbazen met zijn zelfgemaakte scherm en videoreportages .

" De krekel en de mier " van Lafontaine, voorgedragen door Johan .

 

act 2.

Terwijl de mannen " allemaal beestjes " zongen , een lied van peter Koelewijn, begeleid door Johan op keyboard , paradeerden de vrouwelijke bestuursleden met een dierenmasker op.

 

act 3.

Fabeltjeskrant , oogjes toe en snaveltjes dicht... De mannelijke bestuursleden zingen  " the lion sleeps tonight " en de vrouwelijke bestuursleden zetten hun beste beentje voor, getooid met attributen uit de jungle.

Na de koffie werd nog een glaasje gedronken en gezellig gebabbeld.

Rond 1u was iedereen vertrokken . Feesten tot de morgen is verleden tijd.

Magda

 

22.02.2018 HET VERBORGEN LEVEN VAN DE NATUUR.

Deel 1 WATER - Nicole stelde ons het Project VZW PROTOS voor.  PROTOS  is een NGO met zetel in Gent. 

Hun leuze is: Alles begint met water.  WATER is noodzakelijk voor de mens, fauna en flora. Water is de hefboom tot ontwikkeling. Protos zet zich in om méér mensen toegang te geven tot drinkbaar water en sanitaire voorzieningen, en/of water voor de landbouw. 

844.000.000 mensen hebben geen drinkbaar water, vooral in  Ontwikkelingslanden.  Mensen moeten soms uren stappen om water te halen uit putten,  wat gevaarlijk is voor vrouwen en meisjes.  Veelal is het water sterk vervuild en een broeihaard van bacteriën.  De was wordt erin gedaan, de mensen wassen zich in deze wateren, er liggen uitwerpselen van dieren in, enz...

2,4 miljard mensen hebben geen toilet of sanitaire voorzieningen,.  1 miljard mensen doen hun behoefte zomaar op straat.  Jaarlijks sterven 340.000 mensen, vooral kinderen aan diarree.  Er is een hoge nood aan opleiding omtrent hygiëne en installatie en gebruik van toiletten.  Dit zou sterk het  probleem van diarree verminderen .   Bij het wassen van de handen met zeep na toiletgebruik daalt diarree met 47%

Er is vooral nood aan samenwerking met het lokaal beleid  en politieke wil om dit probleem aan te pakken.  Men is ook bezig met ontwikkeling en opleiding omtrent gebruik van water.

PROTOS is actief in een beperkt aantal ontwikkelingslanden o.a. Benin, Mali,  Equador, Congo, Burundi, Madagaskar, Oeganda, Haïti.   PROTOS werkt samen met andere NGO's.  In België zijn er contacten met drinkwatermaatschappijen.  Ze geven informatie en doen aan sensibilisering om het beschikbare water goed te gebruiken voor hygiëne en ook in de landbouw.

Voor meer informatie: zie een filmpje op hun website "www.protos.ngo"

Deel 2: BOSSEN  - Erik vertelde ons heel wat over De rol van de bossen:.  Bomen zorgen voor CO2 Compensatie en regulering van de CO2 uitstoot, ze zorgen voor luchtzuivering en goede waterhuishouding

Door het aanplanten van bos kan men de CO2 uitstoot compenseren.  Deze wordt wereldwijd met 25% gereduceerd door de bomen.  Bomen produceren zuurstof wat een onmisbaar element is voor alle leven op aarde.  Bomen zuiveren de lucht van fijn stof.  Bomen en bossen zijn natuurlijke filters voor de gezondheid en verminderen het probleem van de OZON in de lucht.  Bomen reguleren de waterhuishouding.  In vochtige periodes nemen ze veel water op en bij droogte geven  ze dit weer af.

Maar we kennen allemaal het probleem van de ontbossing en het bosbeheer.

Hout is een natuurlijke grondstof en dit zorgt voor het probleem van ontbossing voor de industrie.  Bossen werden ook speciaal aangeplant om de houtvoorraad aan te vullen.  Sedert begin 1900 is het bosbeheer met 1/3 aangegroeid in Europa voor industriële doeleinden.  Er werd ook veel ontbost voor bebouwing.  10 tot 13% in Vlaanderen bestaat uit bosgebied.  Gelukkig groeit er stilaan  meer bewustwording omtrent het probleem van ontbossing.  Er ontstaan "bosgroepen" die dit probleem aanpakken

Het tellen van bossen is een probleem.  Wat is ontbost of gedeeltelijk ontbost?  Vanaf wanneer spreken we over een bos?   De norm voor Europa voor een bos is 5000 vierkante meter bezet met bomen.  . 

Spijtig genoeg zijn onze bossen arm aan diversiteit in boomsoorten in vergelijking met de buurlanden.   Bvb. in Het Zoniënwoud staan er veel beukenbomen.  Beukenbossen zijn donker en de beukenboom heeft taaie bladeren, moeilijk te verteren en geeft zure grond.

We zijn er ons allen van bewust dat BOSSEN ZO BELANGRIJK ZIJN VOOR DE NATUUR EN DE MENS.  en dan vragen we ons af  wat wij op kleinschalig niveau kunnen doen.

Door mee te werken met de "vzw Plant een bos" zorgen we voor meer bossen en bomen voor de toekomst.  Deze  vzw  werkt met vrijwilligers en hun doel is: bossen aanplanten, de liefde en zorg voor de natuur en bossen doorgeven aan de volgende generaties, samen met kinderen en kleinkinderen bomen planten en praten over dit probleem en dit vanuit de filosofie: de natuur doet veel voor ons, wat doen wij voor de natuur?  Via de website van "Plant een bos" kan je een stukje grond kopen en bomen op planten.  Alle bossen worden aangeplant met inheemse bomen, met autochtoon plantmateriaal.  In de bossen worden ook open ruimtes gecreëerd waar kleinere planten en insecten kunnen leven.  Indien deze vzw de werking zou stopzetten komt deze uitsluitend in handen van natuurverenigingen die met nobele doelen zorg draagt voor de natuur.

Momenteel zijn er twee projecten opgestart. 

In 2009 werd 1 hectare grond aangekocht in Loonbeek in Vlaams Brabant.  Hier kon je voor € 30 een stukje bos aankopen.  Op 11 november 2010 zijn talrijke "eigenaars" hun stukje bos komen beplanten op een plantdag.  In 2011 werden veel bomen noodgedwongen vervangen door de grote droogte en door een schimmelziekteEen tweede project werd opgestart in 2015. In Essene tussen Affligem en Ternat werd drie hectare bos aangekocht, 1,2 hectare was reeds bebost en 1,8 hectare nog te bebossen.   

Deze beide projecten omtrent WATER en BOSSEN zijn mede gedragen door de Familie Bossuyt die zich hiervoor sterk engageert.

Deel 3: PLANTEN  - Paul vertelde ons heel wat over "Emoties en gevoelens bij planten"

Professor Nicole van Dam, hoogleraar in Nijmegen beweert dat planten kunnen 'voelen' als er iets mis is, zelfs als dat bij een buurplant is.  Planten merken als een rups aan hen knaagt, ze voelen pijn naderen,... Een plant moet zijn omgeving in de gaten houden.

Planten beschikken over vijf 'zintuigen':  Ruiken, zien, voelen, proeven, horen.  

RUIKEN: planten kunnen via hun takken geurstoffen verspreiden die door de buurplanten worden opgevangen, dit als signaal.  Bvb. De acacia die wordt aangevreten door een giraf spuit geurstoffen af en de andere acacia's krijgen lange stekels als afweer.

ZIEN:  Volgens Professor L. Mommer kunnen planten licht waarnemen. Licht is de essentiële energiebron voor een plant. Een plant trekt naar het licht, zelfs in een volledig donkere afgesloten kamer groeien ze nog naar het licht van het sleutelgat toe.  Is er geen licht, dan is er geen fotosynthese en dus geen groei. vb. in een maïsakker met dichte beplanting kan dit problemen opleveren en is er veel concurrentie tussen de planten: "the competition for light".  De kleur van het licht heeft ook invloed op de groei van planten (bvb.  meer rood of blauw licht).

VOELEN: Volgens  Professor W. Kegge kunnen planten voelen. Hij spreekt over  the" touch"-genen.   Wanneer bladeren van twee buurplanten elkaar raken duwen ze elkaar omhoog.  Bij aanraking van het plantje "kruid-je-roer-me-niet" of  "The Mimosa Pudica"  afkomstig uit Brazilië krimpt de plant ineen en plooien de stengels zich.  Deze plant herstelt zich dan wel weer. 

We bekeken een filmpje (niet voor gevoelige kijkers) waarbij het venusvliegenvanger plantje of  de "Venus flytrap" de bladeren dichtvouwt  na aanraking en zo kleine insecten vangt.

PROEVEN: Volgens professor L. Mommer zoeken planten via hun wortels het beste uit de grond, namelijk water en voedingsstoffen. Planten groeien en ontwikkelen zich waar voedingsstoffen zijn.  Vooral op voedselarme gronden zoals zandgrond ontwikkelen de planten meer wortels waar voedingstoffen in de grond zijn.  (bvb.  op een plaats waar een konijn is gepasseerd en ....... heeft achtergelaten groeien er meer planten).  Planten herkennen elkaar door de wortels en ze sturen via hun wortels voedsel naar zieke planten.  Planten kunnen concurrentie uitschakelen door stoffen uit te scheiden die andere planten oppikken. vb. de walnoot stoot een toxische stof JUGLON uit als verdediging.

HOREN: Bij het spelen van geluid van knagende rupsen reageert de zandraket plant op deze geluidstrillingen en scheidt giftige stoffen af als afweer. Volgens professor van Dam werden deze onderzoeken tot heden uitsluitend uitgevoerd in laboratoria en dit zou echt in de natuur moeten kunnen.

Nog heel wat andere geleerden zijn bezig geweest met onderzoek omtrent gevoelens bij planten:

Begin 1900 beweerde de Bengaalse Professor Sir Jagdish Chandra Bose dat muziek invloed heeft op planten, dat planten emoties hebben, pijn voelen en weten wat affectie betekent.  Regelmatig muziek spelen doet planten groeien Mt het instrument de crescograaf kon hij de groei van planten exact meten.

In 1960 werd onderzoek gedaan door een CIA agent Cleve Backster.  Volgens hem kunnen planten pijn voelen.  Hij verbond planten aan een leugendetector: bij afkraken van een blad reageerde de plant zoals iemand die onder stress staat.

Dr. George Milstein deed onderzoek in 1970 en gebruikte 'music to grow plants".   Met heel hoge piepgeluiden stimuleerde hij de groei van planten.  Hij beweerde dat trillingen van muziek invloed hebben op hun groei.  Vooral zachte muziek laten horen deed de plant sneller volwassen worden. 

Onderzoeker Dan Carlson: zocht juiste frequenties om planten te laten groeien met muziek: Zachte muziek of lichte jazz is het best voor de groei van planten.  Bij keiharde rock muziek gingen de planten dood.

Robert Moog is een instrumentbouwer en Mort Garson maakte met zijn "Moog Synthesizer" een speciaal liedje voor elke plant.  We mochten even genieten van de mooie melodieën van  "Mother Earth's Plantasia".   Stevie Wonder is ook bekend voor zijn Sound Track: "Journey through the secret live of plants"

Wetenschappers Dr. Heidi Appel en Dr. Rex Cocroft, werkzaam aan de universiteit van Toledo en Missouri beweren dat planten wel degelijk kunnen horen, dat ze reageren op geluiden die voor hen relevant zijn en  dat ze meer groeien in de richting waar ze het geluid van water horen.

Stefano Mancuso is een plantneuroloog en doet onderzoek naar communicatie bij planten.  Volgens deze geleerde hebben planten een manier waarop ze geluid ontvangen en interpreteren.  Een boek hierover is "Brilliant green" The Surprising History and Sience of Plant Intelligence. (uitgegeven in 2015)

Na  deze boeiende uiteenzetting werden we bewust van het belang van WATER, BOMEN en PLANTEN en kunnen we besluiten: ga bewust om met water, help mee om bossen aan te planten, zorg voor uw planten, behandel ze met zachtheid en liefde, praat met ze, zing een liedje, leg een rustig muziekje op, geef ze licht, vermijd harde rockmuziek.

Bedankt Erik en Nicole, Paul en Mady voor deze interessante workshop passend in ons jaarthema: MENS - FAUNA - FLORA

Denise

WORKSHOP CONGO

Workshop CONGO 29 maart 2018  -  De Wante
Jan – Hilde - Frieda

Jan brengt ons van bij de inleiding in de juiste sfeer. Congo is een zwart/wit verhaal
De eerst video geeft daarvan een perfecte uitleg. 
https://www.youtube.com/watch?gl=BE&v=bBxbU5k3VaA

Inleiding door Jan

Er zijn ongeveer 250 stammen in Congo.  Ze kunnen ingedeeld worden in voornamelijk 3 bevolkingsgroepen
De Pygmeeën zijn de originele bewoners , maar zij vormen nu een minderheid.  Ze zijn klein van gestalte en zijn jagers.
De Bantoes zijn groot en hebben een dikke neus en dikke lippen.  Zij vormen nu de meerderheid.  Zij leven vooral van de landbouw.
De Tutsi's zijn slank.

De officiële taal van Congo is Frans.  Verder wordt er Lingala, Kikongo en Swahili, naast vele ander locale talen en dialecten gesproken.

De communicatie verliep vroeger vooral via de TAM TAM.  Ieder dorp had zijn eigen intonatie die van verre herkenbaar was.

Jan schetst ons de geschiedenis van Congo

Vele steden in Congo dragen de naam van een persoon die belangrijk geweest is in de geschiedenis.
Enkele Chinese vrijwilligers mochten de steden op de kaart aanduiden zoals, Leopoldstad, Stanleystad, Elisabethstad,..
In 1878 zorgde Bismarck voor een verdeling van de kolonies.  Zo werd Congo privé bezit van Leopold II.   Die gaf Stanley de opdracht Congo te verkennen.  Er stierven ongeveer 10 miljoen Congolezen door verminking, ziekte, executie of honger.

In 1960 werd Congo onafhankelijk.

In de eerste Republiek was Kasavubu president en Lumumba eerste minister.
De tweede video geeft de beroemde speech weer van Lumumba als repliek op de uitspraken van Koning Boudewijn.
independence cha cha - VPRO

In 1965 werden er terug verkiezingen gehouden.  Mobutu zette Kasavubu af en nam de macht over via een staatsgreep.
Na een periode van wanbeheer werd Mobutu in 1997 ten val gebracht door de rebellen van Désiré Kabila.
In 2001 werd Désiré Kabila vermoord en opgevolgd door zijn zoon Joseph Kabila.  Die heeft nu nog de touwtjes in handen terwijl hij dringend nieuwe verkiezingen moet organiseren.
We krijgen enkele foto's te zien van Jan in Congo.  De Cathédrale Notre Dame du Congo waar Jan zijn Eerste Communie deed.

De ouders van Jan waren in Congo van 1948 tot 1960.  Jan was 9 jaar toen ze uit Congo moesten vluchten.
Nu zijn de Chinezen aanwezig in Congo, niet om te helpen, maar uit eigen belang.   Ze leggen wegen aan voor het transport van ijzererts dat naar China geëxporteerd wordt. 
De ebola ziekte woedt weer terug in het land.  Er is veel armoede en hongersnood.
Een getuigenis: "Vroeger aten we 3 maal per dag, terwijl we nu 1 maal om de drie dagen eten"

De Belgen gaan niet op reis naar Congo omdat het onveilig en zeer onrustig is. 
Kinshasa is een spookstad geworden.

Hilde  vertelt over de FLORA

Congo heeft de grootste variatie aan flora.  Er zijn  5 nationale parken erkend door UNESCO.  Het regenwoud is het tweede grootste van de wereld na het Amazonewoud.
De Congostroom is de tweede langste stroom van de wereld.  Veel duurzame houtsoorten komen uit Congo, zoals ebbenhout en Wengé.
Een typische boom is de MAOBI boom met een parasolachtige kruin.
Er is veel ontbossing door lokale rijke boeren en Westerse Multinationals
De streek langs de Congostroom is zeer vruchtbaar. 

Een lekker Congolees gerecht is MOAMBE.  Dit is een stoofpot met kip, groenten en kruiden.
Jan kan dit trouwens zeer lekker klaarmaken.

Congo is rijk aan grondstoffen.  Zeer gewild is koper, diamant en kobalt voor de elektronica industrie.

Papaya is een typische zoete vrucht.

Frieda spreekt over de FAUNA

Er zijn enkele bedreigingen voor de fauna. De olieboringen, ontbossing en het wildstropen komen de rust voor de dieren verstoren.   De meest bedreigde diersoorten zijn de chimpansee, de gorilla en de bonobo.

Om te illustreren dat een gorilla een gewichtig dier is kan je de derde video bekijken.
https://www.videoman.gr/nl/112325

De gorilla weegt tussen de 180 en 200 kg en kan 30 jaar worden.  Hij kan verschillende emoties tonen.  Hij laat het duidelijk zien als zijn geduld op is.  De gorilla's zijn familiedieren en leven in groep.

Een okapi leeft in de regenwouden van Congo en lijkt op een giraf.

Dank aan Jan, Hilde en Frieda voor deze interessante uiteenzetting,

Noël

 
 

Texture   Kortrijk 26.04.2018  Jenny, Moniek, Monique en Walter

De Pro-Plus (Posi-Plus) leden werden hartelijk ontvangen door de gidsen Claudine en Bart.

Het museum bestaat uit 3 niveaus:

-          Gelijkvloers : Wat is vlas?

-          1ste Verdieping : De historiek en geschiedenis

-          2de  Verdieping : De schatkamer

Het museum was vroeger gelegen op het “Hoge” en is sedert 2012 overgebracht naar de Noordstraat 28. Dit gebouw was vroeger een vlasopslagplaats en een gevangenis voor de postduiven.

Vlas :

-          Een edele plant. Alles wordt verwerkt en gebruikt

-          Vlas wordt niet gemaaid maar wel in bundels met wortel en al uitgetrokken:  slijten genoemd

-          De blauwe bloemetjes veranderen in zaaddoosjes met daarin het Lijnzaad

-          De lange vezels worden gebruikt voor de linnendraden en de korte vezels (Klodden) voor het maken van papier en in isolatie

-          De vezels worden gebroken (Brakelen) en de bekomen lemen worden gebruikt in Leemplaten

-          De vezels worden gekamd (Zwengelen) en dan tot draad gesponnen

De vlasvezels worden gebruikt in keukenhanddoeken, lakens, kledij, schilderdoeken, sigarettenblaadjes, fietsen, polsstokken, surfplanken, tennisraketten, vloertegels, enz.

Het Lijnzaad en Lijnzaadolie heeft vele toepassingen in brood, koeken, zepen, bruine zeep, olieverf, vernis en in lijnkoeken om de methaanuitstoot van de koeien te verminderen.

1ste Verdieping

-          Hier wordt de geschiedenis en de historiek van het vlas op een didactische manier voorgesteld.

2de Verdieping

-          De schatkamer: Hier liggen prachtige en kostbare stukken te bewonderen in een geklimatiseerde ruimte

Een prachtig museum met boeiende gidsen. 
Dank aan Denise voor de nuttige nota’s.

Godfried

Slotvergadering PP 2017-2018  28.06.2018

Noël, Denise, Claudine, Magda, Johan, Titi en Godfried

 

 Met een zonovergoten wandeling in het domein Wallemote werd de avond ingezet. Onze verteller Johan leerde ons op ludieke wijze dat een zekere Heer Vanden Bogaerde in 1912 begon met het bouwen van de beide kastelen voor zijn 2 zonen. Deze zijn nu eigendom van de stad Izegem en het domein is een provinciaal domein geworden.

Om 20 uur was er een aperitief op het buitenpleintje van Ruytershove en een dankwoordje van onze voorzitter Noël.

Vervolgens gingen wij aan tafel en werden de persoonlijke natuurfoto’s van de leden met een passend muziekje van Enya : “Only if you will you find the way” op het scherm getoond.

Het gerookte gebakken varkenshaasje met kroketjes, verse groenten en een wijntje vulde onze lege magen om daarna de Muppetshow te beginnen. Claudine, de kikker, was de verteller die ons een overzicht bracht van de verschillende workshops van het jaar. Johan en Noël brachten een luchtige noot in de vermomming van Waldorf en Statler en het koor Denise, Magda en Titi bevestigden iedere workshop. Godfried zorgde voor de technische bijstand.

Als afsluiter volgde de verkiezingen van het nieuwe bestuur voor 2018-2019 bij een lekker biertje, koffie, thee of wijntje.

De nieuwe bestuursleden zijn : Greta als voorzitter, Dominiek, Lut en Walter, Rita en Bernard en Monique als de overige bestuursleden.

De avond eindigde met een gezellig onderonsje en wij wensen het stevige nieuwe bestuur een vruchtbaar en goed jaar toe.

 Titi en Godfried

 

VERKIEZINGEN 2018

VOORZITTER

Greta    7
Walter H  6
Dominiek   6
Rita  4
Titi   1
Monique K  1
Erik   1

BESTUUR

Holvoet 17
Vanhoorelbeke 13

Monique K 8
Lippens 8
Jenny 6
Claudine 5
Devolder 5
Viaene 4
Meersseman 4
Gheskiere 4
Frieda 2
Bossuyt 2

EX-AEQUO  

Monique K  18
Lippens 9