sprokkels 04.2013

25-04-2013 22:21
  • WORKSHOP 25 april

 

Op donderdag 25 april waren we te gast in de Kulak bij Prof dr. Karen Vanhoorelbeke. Karen is moleculair biologe en hoofddocent van de Faculteit Wetenschappen, lid van Divisie PharmAbs the KU Leuven Antibody Centre en werkzaam in de onderzoeksunit chemie van de Kulak : het laboratorium voor Trombose-onderzoek.

Karen bestudeert er samen met haar collega :

  • De rol van de bloedplaatjes in het ontstaan van trombosen en bloedingsziektes
  • Het mechanisme van von Willebrand factor afhankelijke adhesie van bloedplaatjes aan beschadigde bloedvaten
  • De rol van het enzym ADAMTS13 in het regelen van de reactiviteit van von Willebrand factor

Het stoppen van een  bloeding  bij  verwonding en het optreden van een trombose, wat o.a. hartinfarcten  veroorzaakt, zijn twee uitingen  van eenzelfde proces:  bij  bloedingen moet  het  lek  in  een  beschadigd  bloedvat  gedicht  worden  door  een  bloedstolsel,  bij  een trombose wordt een analoog stolsel gevormd in een bloedvat beschadigd bijvoorbeeld door aderverkalking. Als een vervolg op deze redenering kan verwacht worden dat fouten in de bloedstolling die een bloedingsziekte veroorzaken, meteen ook een lager risico op trombose met zich meebrengen. Patiënten  met  de  ziekte  van  von  Willebrand  hebben  een  bloedingsprobleem  te wijten aan een slecht  functionerende  von Willebrand  factor. Von Willebrand  Factor is een eiwit dat vooral in slagaders een belangrijke rol speelt in de bloedstolling waar het een brug slaat tussen het beschadigde bloedvat en de bloedplaatjes. Wanneer daarna in een tweede stap genoeg bloedplaatjes aan elkaar vasthechten wordt een prop of trombus gevormd.  
Binnen  het  Laboratorium  voor  Trombose  Onderzoek  aan  de  KULAK  hebben  zeeen antilichaam gemaakt tegen von Willebrand factor (VWF) dat de binding van VWF aan de  vaatwand  verstoort  en  dus  tot  op  zekere  hoogte  bepaalde  vormen  van  de  ziekte  kan nabootsen.  In  een internationale  samenwerking  met  Zuid-Afrika  dit  antilichaam  uitgetest  in  een  arterieel trombosemodel  in  bavianen.  Vastgesteld  werd  dat  het  toedienen  van  het  antilichaam inderdaad  sterk  anti-trombotisch  werkt  en  dat  dit  bovendien  kon  zonder  een  toestand  te creëren waarbij de dieren gingen bloeden.
Meteen werd een nieuwe manier ontdekt waarlangs trombosevorming kan worden voorkomen,  en  wellicht  met  minder  risico  op  bloedingen  dan  de  huidige  beschikbare producten. Hiermee werd bijgevolg de weg geopend voor de ontwikkeling van een nieuwe klasse  van  antitrombotica  bruikbaar  voor  het  voorkomen  van  slagadertrombi  medeoorzaak van hartinfarcten.

 

Het was een bijzonder leerrijke avond waar wij kennis gemaakt hebben met het veelzijdige wetenschappelijk werk van Karen. Ook het bezoek aan het labo was bijzonder interessant. Hartelijk dank aan Karen.

 

  • Simon en Lieve vertoeven nog steeds op Gran Canaria en stellen het daar zeer goed. Het weer valt best mee en ze vervelen zich geen moment.
  • Het Bestuur bereidt de slotvergadering van het werkjaar voor. Het zal uiteraard te maken hebben met stromingen, maar meer zullen we je nog niet vertellen

 

Verslag Paul